English
 
   
Araştırma Makalesi
Dürtü Denetimi, Duygu ve Bilişsel Düzenleme Mekanizmaları ile Kalp Hızı Değişkenliği Arasındaki İlişki

Gülizar YAKUT, Hayri Can ÖZDEN, Yusuf Ziya ŞENER, Uğur CANPOLAT, Necla ÖZER, Jale KARAKAYA, Başaran DEMİR
Türk Psikiyatri Dergisi (2025) 36:38
DOI:
10.5080/u27525

[Geri]    [PDF]    [Summary]    [Yazara Mail]
ÖZET

Amaç: Sınır kişilik bozukluğunda (SKB); kalp hızı değişkenliğinin (KHD) sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması, KHD parametrelerinin dürtüsellik alt boyutları, duygu düzenleme güçlükleri ve nörobilişsel işlevlerle ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: SKB tanılı 21 ve psikiyatrik hastalığı olmayan 20 kadın katılımcıya DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme ve Minnesota Dürtü Kontrol Bozukluğu Görüşme Ölçeği uygulanmış, katılımcılar Sosyodemografik Bilgi Formu, Borderline Kişilik Envanteri, Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11, UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeğini doldurmuşlardır. Tüm örnekleme İz Sürme Testi (İST), Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET), Sözel Akıcılık Testi (SAT), Stroop Testi TABG formu ve Sürekli Performans Testi (SPT) uygulanmıştır. Katılımcıların, istirahat halinde ve duygu uyaran videolar izlerken KHD parametreleri hesaplanarak ölçek puanları ve nörobilişsel test sonuçları arasındaki ilişki incelenmiştir.

Bulgular: Nötr ve korku videolarının izlenmesinde düşük frekans bandı/ yüksek frekans bandı (LF/HF) parametresi hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulunmuş, diğer parametrelerde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Dürtüsellik ve duygu düzenleme ile ilgili ölçeklerde ve bilişsel işlevlerde gruplar arası farklılıklar saptanmıştır (p<0,05). Tüm katılımcıların istirahat halindeki KHD parametreleri ile ölçek puanları ve nörobilişsel test sonuçları arasında bir ilişki bulunmamıştır.

Sonuç: KHD’nin istirahat halinde ve duygusal uyaranların varlığında SKB’de ve sağlıklı kişilerde benzer olduğu; KHD’nin dürtü denetimi, duygu düzenleme becerileri ve bilişsel işlevlerle ilişkili olmadığı saptanmıştır.

Anahtar Sözcükler: Duygu Düzenleme, Dürtüsellik, Kalp Hızı Değişkenliği, Sınır Kişilik Bozukluğu

Seres Yazılım