English
 
   
Araştırma Makalesi
Depresyonda Zihin Kuramı, Bağlanma ve Üstbilişsel İşlevler

Kadriye Ece DEMİRAY, Gözde BACIK YAMAN
Türk Psikiyatri Dergisi (2025) 36:34
DOI:
10.5080/u27544

[Geri]    [PDF]    [Summary]    [Yazara Mail]
ÖZET

Amaç: Zihin kuramı sosyal işlevsellik ve kişilerarası ilişkiler için temel bir yetidir. Bu çalışmanın amacı, majör depresif bozukluğu olan bireylerde zihin kuramı bileşenlerini ve bunların üstbilişsel beceriler ve bağlanma stilleri ile ilişkisini araştırmaktır.

Yöntem: Çalışmaya majör depresif bozukluğu olan 64 hasta ve hasta grubuyla yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu açısından eşleştirilmiş 64 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar sosyodemografik veri formu, İma Testi, Gözlerden Zihni Okuma Testi, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği ve Üstbiliş Ölçeğini tamamlamışlardır. Depresif semptomların şiddeti Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği-17 kullanılarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Hasta grubunda üstbiliş anketi toplam puan ortalaması kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Hastaların İma Testi puanı ortalaması kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (p<0,001). Depresif semtomların şiddeti ile İma Testi puanı arasında yüksek derecede negatif anlamlı bir korelasyon bulunurken (r=-0,759; p<0,001), Gözlerden Zihin Okuma Testi puanı ile arasında orta derecede negatif anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (r=-0,589; p<0,001).

Sonuç: Bu çalışma, depresyondaki bireylerin çevrelerindeki diğer kişilerin zihinlerini okuma ve üstbilişsel işlevlerinde bozukluklar olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, depresyonu olan bireylerde sosyal bilgilerin anlaşılması ve yorumlanmasını geliştirmek için temel zihin kuramı muhakemesini geliştirmeye odaklanan tekniklerin mevcut terapi müdahalelerine entegre edilmesi ihtiyacını vurgulamaktadır.

Anahtar Sözcükler: Bağlanma, Depresyon, Üst Biliş, Zihin Kuramı

Seres Yazılım