Amaç: Ruhsal hastalıklarda konuşma bozuklukları genellikle kronik seyirlidir ve kötü gidiş için risk oluşturur. Son dönemde bilgisayar teknolojisi kullanan araçlar ile ruhsal hastalıklarda konuşmanın farklı özellikleri incelenebilmektedir. Çalışmamızın amacı depresyon ve manide konuşma içeriğinin incelenmesi ve tanı gruplarını ayırt eden temaların araştırılmasıdır.
Yöntem: Çalışmaya depresyon tanılı 30 hasta, bipolar bozukluk mani dönemi tanılı 30 hasta ve 30 sağlıklı kontrol alındı. Tüm katılımcılara DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme yapılarak tanı konuldu. Katılımcıların on dakika serbest konuşmaları istendi ve sonrasında konuşma içerikleri “Genel Çözümleyici (General Inquirer)’’ bilgisayar programı ile çözümlendi. Bu program Harvard Psikososyal Sözlük’te yer alan ve psikososyal, duygu, davranış, düşünce, doğal, kültürel çevre gibi konulardaki 83 temada kategorize edilen toplam 4919 sözcüğü katılımcıların ne düzeyde kullandığını incelemektedir.
Bulgular: Konuşma içerik kategorileri ile tanı grupları %81 doğruluk oranı ile birbirinden ayırt edildi. Mani ve depresyon grubundaki hastalar konuşma içerik temalarına göre diskriminant analizinde aynı yönde kümelendiler. ‘’Kendi ‘’ ve ‘’akademik’’ temaları hasta ve kontrol gruplarını birbirinden ayırt edici gücü en yüksek temalardı.
Sonuç: Mani ve depresyonda konuşma içeriği ruhsal hastalığı olmayan bireylerden farklıdır ve bilgisayar destekli çözümleme araçları ile tanı grupları birbirinden ve sağlıklı katılımcılardan ayırt edilebilir. Gelecekte konuşmanın yapısal, sessel, içerik özelliklerinin bir arada değerlendirildiği, daha gelişmiş bilgisayar teknolojilerinin kullanıldığı çalışmalar alanyazına katkı sağlayacaktır.
Anahtar Sözcükler: Bipolar Bozukluk, Depresif Bozukluk, Dil, Dil Bilim, Genel Çözümleyici, Konuşma