Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin deprem sonrası yaşadıkları travma düzeyi ile uykunun bileşenleri ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu kesitsel çalışmada depremden etkilen iki ilden birer devlet üniversitesi seçilmiştir. İki devlet üniversitesinde okuyan 773 hemşirelik öğrencisi ile veriler toplanmıştır. Çalışmada Kişisel Tanıtıcı Bilgi Formu, Deprem Sonrası Travma Düzeyi Belirleme Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların Deprem Sonrası Travma Düzeyi Belirme Ölçeği puanları kız öğrencilerde 56,81±17,68, erkek öğrencilerde ise 50,84±16,98 olarak bulunmuştur (p<0,001). Ayrıca yaşanan depremden daha önce psikiyatrik rahatsızlığı olan, evi ağır hasarlı olan ve yakını enkaz altında kalan öğrencilerinin daha fazla etkilendiği saptanmıştır (p<0,01). Bu çalışmada gelir düzeyi düşük, evi ağır hasarlı ve yakını enkaz altında kalan öğrencilerinin uyku kalitesinin daha kötü olduğu saptanmıştır (p<0,001). Deprem Sonrası Travma Düzeyi Belirleme Ölçeği ile Pittsburgh Uyku Kalitesi arasında zayıf düzeyde pozitif yönde bir korelasyon (r=0,444, p<0,001) belirlenmiştir.
Sonuç: Bu çalışmada kız öğrencilerin, yakını enkaz altında kalan ve özellikle evi ağır hasarlı olan öğrencilerinin depremden çok daha fazla etkilendiği ortaya çıkmıştır. Bu öğrencilerin fakülte eliyle belirlenip zaman kaybetmeden psikolojik destek almaları sağlanmalı, deprem sonrası travma düzeyleri ve uyku kaliteleri değerlendirilmelidir.
Anahtar Sözcükler: Depremler, Öğrenciler, Travma, Uyku