Amaç: Pandemide genel tıbbi hizmetler ve ruh sağlığı hizmetleri kesintiye uğramıştır. Bu durumun farklı psikiyatrik tanıları olan kişilerde nasıl sonuçlar doğurduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, dört psikiyatrik tanı grubu ruhsal sağlık durumu ve ruh sağlığı hizmetleri kullanımındaki değişimler açısından karşılaştırılmıştır: şizofreni spektrum bozuklukları, bipolar bozukluk, unipolar depresyon ve anksiyete bozuklukları/obsesif kompulsif bozukluk (OKB).
Yöntem: Bir üniversite hastanesinin psikiyatri hizmetlerini pandemiden önceki dönemde kullanan psikiyatrik tanısı olan 492 hasta, yarı yapılandırılmış bir görüşme kullanılarak telefon ile pandemi döneminde değerlendirilmiştir.
Bulgular: Örneklemin yaklaşık yarısı pandemi sırasında ruh sağlığı hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu bildirmiş, bunların yarısı da gerçekten başvuruda bulunmuştur. Şizofreni grubunda başvuru ihtiyacı diğer tanı gruplarına göre daha düşükken; unipolar depresyon ve anksiyete/ OKB gruplarında ruh sağlığı hizmetlerine başvuru oranı daha düşük bulunmuştur.
Sonuç: Şizofreni veya bipolar bozuluk gibi ağır ruhsal bozukluğu olan hastalar, pandemi sırasında anksiyete/depresyon spektrum bozukluğu olanlara göre daha dezavantajlı durumda olmayabilir. Ruh sağlığı hizmetlerinde pandemi döneminde yapılacak düzenlemeler, anksiyete/ depresyon spektrumu hastalarının ihtiyaçlarını da gözetecek şekilde planlanmalıdır.
Anahtar Sözcükler: Ayaktan Tedavi, COVID-19, Pandemi, Ruh Sağlığı, Sağlık Hizmeti Kullanımı