Amaç: Bu çalışma, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) tanısında iki aday polimorfizmin rolünü araştırmak amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Trafik kazası sonrası TSSB belirtileri gelişmesi şikâyeti ile araştırmanın planlandığı birime başvuran, 18-65 yaş arası kişiler seçkisiz bir biçimde araştırmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubu çalışmaya katılan kişiler ile benzer kazayı yaşamış ancak TSSB belirtisi gözlenmeyenlerden oluşmuştur. Hasta ve kontollere Sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ve Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği-3 (ADİ-3) uygulanmış, DNA’larda RORA geninin rs8042149 ve dördüncü kromozomdaki (4p15) rs717947 polimorfik alellin frekeansları araştırılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya toplam 103 kişi (54 hasta, 49 kontrol) alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda rs717947 ve rs8042149 polimorfik alellerini taşıma hızı gruplar arasında farklı bulunmamıştır. Yüksek düzeyde eğitim düzeyi düşük TSSB gelişimi ile ilişkili iken ADİ’nin Sosyal Alt Ölçeğinin TSSB’yi güçlü biçimde yordadığı görülmüştür.
Sonuç: Mevcut örneklemde çalışılan aleller gruplar arasında farklı bulunmamıştır. ADİ-3 Sosyal Alt ölçeğinin travma sonrasında TSSB geliştirme ile ilişkisi uzunlamasına bir takip ile araştırılmalıdır.
Anahtar Sözcükler: TSSB, Trafik Kazası, Genetik Anksiyete Duyarlılığı, Polymorfizm