Amaç: Duygu düzensizliğinin önemli bir yönü olan duygulanım değişkenliği, birçok psikiyatrik durumda görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Afective Lability Scale-18 (Duygulanımda Değişkenlik Ölçeği- 18)’in ruhsal bozukluğu olmayan Türkiye örnekleminde psikometrik özelliklerinin incelenmesidir.
Yöntem: Araştırmaya öncesinde psikiyatrik tedavi görmemiş, halen psikiyatrik ilaç kullanmayan 312 kadın 303 erkek olmak üzere 615 kişi alınmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik veri formu, Duygulanımda Değişkenlik Ölçeği-18, Duygu Düzenlemede Zorluklar Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcılar pilot, AFA (açımlayıcı faktör analizi), DFA (doğrulayıcı faktör analizi) ve test-tekrar test grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır.
Bulgular: Ölçeğin yapı geçerliği için yapılan faktör analizi sonuçlarının, orijinal ölçeğe benzer olduğu görülmüştür. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için hesaplanan Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı AFA grubu için α =0,92, DFA grubu için α =0,92 olarak bulunmuştur. Test-tekrar test güvenirlik katsayısının ise 0,82, olduğu bulunmuştur. Ölçüt geçerliği için Duygu Düzenlemede Zorluklar ölçeği (DDZÖ) ve Beck Depresyon ölçeği (BDÖ) kullanılmıştır. Katılımcıların DDÖ-18’den aldıkları toplam puanlar ile DDZÖ’den ve BDÖ’den aldıkları puanlar arasındaki korelasyon pozitif yönlü ve orta düzeydedir (r=0,38, r=0,41).
Sonuç: Duygulanımda Değişkenlik Ölçeği-18 Türkçe örneğinde üç alt boyut olan anksiyete/depresyon, depresyon/elevasyon, öfke ve genel faktörün hepsi yeterli iç tutarlılığa sahiptir. Ölçeğin duygulanım değişkenliğinin görüldüğü durumları değerlendirmek için ülkemizde uygulanabileceği ortaya konulmuştur. Anahtar Sözcüler: Duygulanımda Değişkenlik, Duygu Düzensizliği, Geçerlilik, Güvenilirlik, Türkçe, Duygulanımda Değişkenlik Ölçeği