English
 
   
Araştırma Makalesi
Şizofreni Hastalarında Mobil Uygulama Kullanımı ve Sosyal İşlevsellik Arasındaki İlişki

Emine Ilgın HOŞGELEN, Berna Binnur AKDEDE, Köksal ALPTEKİN
Türk Psikiyatri Dergisi (2025) 36:16
DOI:
10.5080/u27385

[Geri]    [PDF]    [Summary]    [Yazara Mail]
ÖZET

Amaç: Bu çalışma, Türkiye örnekleminde şizofreni veya şizoafektif bozukluk tanısı almış bireylerin dijital teknoloji araçlarını kullanma yaygınlığını ve bu araçların kullanımı ile psikososyal işlevselliği ve klinik belirtileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır.

Yöntem: Çalışma, DSM-5 kriterlerine göre şizofreni veya şizoafektif bozukluk tanısı konan 100 kişi ile gerçekleştirildi. Teknoloji kullanımı, çalışma için oluşturulmuş bir anket ile değerlendirildi. Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği (BSP) ve Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) psikososyal işlevsellik ve semptom şiddetini değerlendirmek amacıyla kullanıldı.

Bulgular: Dijital teknoloji araçlarını kullanan hastaların yaşı, kullanmayan hastaların yaşına göre anlamlı olarak düşüktü. Hastaların çoğunluğunun bir cep telefonuna (%86) ve bir bilgisayara (%67) sahip olduğu, %61’inin mobil uygulama kullandığı, Facebook ve WhatsApp’ın en yaygın kullanılan sosyal medya araçları olduğu görülmüştür (%48). Dijital teknoloji araçlarını kullanan hastaların, BSP ölçeği puanlarının kullanmayanların puanlarına göre yüksek, PANSS negatif alt ölçeği puanlarının bu araçları kullanmayan hastaların puanlarına göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Dijital teknoloji araçlarını kullanan ve kullanmayan hastalar arasında PANSS pozitif alt ölçek puanları açısından anlamlı bir fark gözlenmemiştir.

Sonuç: Şizofreni tanısı konan hastaların günlük aktivitelere katılımı ve genel iyilik hallerini arttırmaya yardımcı olabilecek mobil uygulamalar ve sosyal medya araçları şizofreni tanısı konan hastalar için yararlı olabilir.

Anahtar Sözcükler: Şizofreni, Sosyal İşlevsellik, Negatif Belirtiler, Dijital Teknoloji, Sosyal Medya, İnternet

Seres Yazılım