Amaç: Bu araştırma, 80 yaş ve üstü bireylerde intihar olasılığını etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır.
Yöntem: Araştırma, Manisa İlindeki 7 huzurevinde yapılan bir kesitsel çalışmayı kapsamaktadır. Veriler, yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Çalışmada kullanılan ölçekler arasında sosyo-demografik veri formu, yaşam doyumu ölçeği ve intihar olasılığı ölçeği yer almaktadır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 26.0 programıyla analiz edilmiş ve parametrik olmayan istatistiksel yöntemler kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya 278 yaşlı katılmış, 5 aykırı değer analizden çıkarılmıştır. Çalışmaya dahil edilen yaşlılardan (n=273) erkeklerin öfke puan ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sırasıyla; düşük, yüksek ve orta gelire sahip yaşlıların intihar olasılığı daha yüksek bulunmuştur. Huzurevinde 3 yıl ve daha fazla süreyle kalanların öfke puan ortalamalarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kamuya bağlı huzurevlerinde kalanların; intihar olasılığı, olumsuz benlik ve tükenme ve öfke puan ortalamaları daha yüksektir. Çalışmada yer alan yaşlılardan oktojeneryan gruba (n=149) odaklanılarak daha derin analizler yapılmış; oktojeneryan erkeklerin İntihar Olasılığı, Hayata Bağlılıktan Kopma ve Öfke Ölçek puan ortalamaları kadınlardan daha yüksek bulunmuştur. Düşük gelir düzeyine sahip oktojeneryanların hayata bağlılık eksikliği yaşadığı ve öfke düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kamuya bağlı huzurevlerinde oktojeneryanların özel huzurevlerinde kalanlara göre; intihar olasılığı ve öfke puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur.
Sonuç: Oktojeneryanlarda intihar riski yakından izlenmesi gereken bir konudur. Cinsiyet, gelir düzeyi ve huzurevi tipi gibi faktörler bu riski etkileyebilir.
Anahtar Sözcükler: Seksenli Yaşlarda Olanlar, İntihar, Olasılık, Geropsikiyatri, Yaşlanma