Amaç: Şizofreni tanılı hastaların yakınlarında bakım veren yükü, hastaların ruhsal sorunlarını artırmakta, ailelerin hastalıkla baş etmelerini güçleştirmekte ve hastalık seyrini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı hastaların psikopatoloji şiddeti ve bilişsel işlevlerinin bakım veren yüküne etkisini araştırmaktır.
Yöntem: DSM-5 tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı alan 44 hasta ve birincil bakım verenleri bu kesitsel tanımlayıcı çalışmaya dahil edildi. Hasta yakınlarının bakım veren yükü şiddeti Zarit Bakıcı Yük Ölçeği (ZBYÖ) kullanılarak değerlendirildi. Hastaların belirti şiddeti Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (PBDÖ) ve Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (NBDÖ) ile değerlendirildi. Hastaların bilişsel işlevlerini değerlendirmek için Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET), Stroop Testi, İz Sürme Testi (İST) ve Rey İşitsel Sözel Öğrenme Testi (R-İSÖT) uygulandı.
Bulgular: Hastaların birincil bakım verenlerinde ZBYÖ puan ortalaması 47,7±26,9 olarak tespit edildi. ZBYÖ ile hastaların eğitim düzeyi, son hastaneye yatış sonrası geçen süre ve R-İSÖT arasında negatif yönde anlamlı ilişki ve İST, Stroop Testi ve NBDÖ puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı.
Sonuç: Bakım veren yükünü azaltmak için bilişsel işlev bozukluğuna ve negatif belirtilere yönelik hasta ve aileleri kapsayan psikososyal müdahaleler öncelikli düşünülmelidir.
Anahtar Sözcükler: Şizofreni, Bakım Veren Yükü, Psikopatoloji, Bilişsel İşlevler