Amaç: Az veya makul miktarda yiyeceğin açlık hissetmeden, plansız şekilde ve tekrarlar nitelikte tüketilmesi olarak tanımlanan “çöplenme (grazing)” davranışı, son yıllarda özellikle bariatrik cerrahi sonrası yetersiz kilo kaybı veya erken dönem kilo geri alımıyla ilişkisi açısından incelenmektedir. Bu araştırmada çöplenme tarzı yeme tutumunu standart bir tanım çerçevesinde değerlendiren “Tekrarlı Yeme Ölçeği (Rep[eat]-Q)” nin Türkçeye çevrilmesi ve temel psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmanın örneklemi yaşları 17 ile 62 arasında değişen, 334 kadın ve 157 erkek olmak üzere toplam 491 kişiden oluşmaktadır. Veri toplamada Rep[eat]-Q Türkçe Formu, Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R21), CES-D Depresyon Ölçeği (CES-D), Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi-7 (YAB-7) kullanılmıştır.
Bulgular: Doğrulayıcı faktör analizi, Rep[eat]-Q Türkçe Formun yapısının orijinal formla örtüştüğünü, ölçeğin Kompulsif Çöplenme (KÇ) ve Tekrarlı Yeme (TY) adıyla iki faktörlü olduğunu ortaya koymuştur. İç tutarlık katsayıları ölçeğin toplam puanı için 0,93, TY alt boyutu için 0,91, KÇ alt boyutu için ise 0,88 olarak bulunmuştur. Test- tekrar test güvenirliği 0,73 ile 0,83 (p<0,001) arasında değişmektedir. Rep(eat)-Q toplam puanının TFEQ-R21-Duygusal Yeme ve TFEQ- R21-Kontrolsüz Yeme ile güçlü düzeyde; CES-D (depresyon) ve YAB-7 (anksiyete) ile orta düzeyde pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Bulgular, Rep(eat)-Q Türkçe formunun, çöplenme tarzı yeme tutumunu değerlendirmek için güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olduğunu göstermektedir.
Anahtar Sözcükler: Çöplenme tarzı yeme, kompulsif çöplenme, tekrarlı yeme